HTML

Budapest-Bamako 2009 - Az Index.hu blogja

Smsfal

Friss topikok

  • telirium: Peugeot 504? Villám Géza alapból bozóttaxit visz? Nem lesz nehéz eladni! :) Kíváncsi lennék mikori... (2009.01.05. 20:16) Autóbemutató, tesztvezetés és sörivás tűzoltócsapból
  • telirium: Ja, az se lenne rossz, ha az eredeti címkéket átvennétek (persze a bamako2009 nélkül :) ). A cikke... (2009.01.04. 20:15) Hegesztünk
  • chefdecaravane: Szerncsétlen országnak annyira nincs pénze, hogy még a londoni nagykövetségüket is bezáratták, mer... (2009.01.02. 12:45) Egy gyönyörű liezon Mauritániával
  • telirium: @sivatagitigrisek: Sebaj legalább látom, hogy valaki elolvassa a cikkeimet. :) (2008.12.31. 10:58) Kipufogó javítás

2009.01.12. 11:55

A szmog miatt veszélyben a Budapest-Bamako rajtja

Ha a vasárnap életbe lépett szmogriadó még január 17-én szombaton is érvényben marad, akkor csak a páratlan rendszámú versenyzők haladhatnak át járó motorral a Budapest-Bamako rajtkapuján. Ma reggel a futam szervezői emailben értesítették a páros rendszámú versenyzőket, hogy tartsák tiszteletben a fővárosi szmogriadót. “Javasoljuk, hogy a minden páros rendszámú autó sofőrje találjon párra egy páratlan rendszámúban és vontató kötélen vagy tréleren huzassa ki a járművét a fővárosból.” - nyilatkozta a futam alapítója, Villám Géza.

A társadalmi felelősség vállalásáról híres, karitatív rally szervezői arra szólitottak fel minden indulót, hogy tartsák tiszteletben a fővárosi szmogriadót. A szabálykönyv módosításáról péntek reggel tájékoztatják a versenyzőket. A páros rendszámú járművek 10 büntető pontot kapnak a versenyben ha Budapesten járatják a motorjukat szombaton.
 
A versenyzők egy része nevetségesnek tartja az elképzelést, míg mások támogatják a szervezők szokatlan döntését. Robert Bell, a 121-es Green Knights (Zöld Lovagok) csapat londoni pilótája elmondta, hogy “csak azért, mert a Bamakon indulunk nem vagyunk semmivel különbbek. A futam rajtja nem lehet fontosabb, mint Budapest levegője és az itt élők egészsége”. A 121-es csapat páros rendszámmal indul a futamon. “Reméljük ez lesz a legnagyobb problémánk a rallyn. Ha kell kitoljuk az autót egész Székesfehérvárig” - nyilatkozat a környezet barát programjáról híres angol csapat kapitánya, aki csak nyilatkozata után tudta meg, hogy Székesfehérvár nem Budapest egyik elővárosa.
 
A föpolgármesteri hivatal üdvözölte a Budapest-Bamako kezdeményezését. “Örülönk, hogy a helyzet súlyosságát felismerik a szervezők. “ - mondta ma reggel Demszky Gábor, főpolgármester.
 
Villám Géza szintén a reggeli órákban konzultált Lázár Vilmos fogathajtó világbajnokkal, hogy a páros rendszámú autóját lovakkal húzzák ki a fővárosból. “Sajnos a nagyon hideg a lovak tündejének nem tesz jót. Ha marad a zord idő és a szmog, akkor egyetlen környezet barát megoldás van: vitorla” - mondta a 00-ás autó sofőrje.
 
A Budapest-Bamako, Nagy Afrikai Futam január 17-én szombat reggel 9-kor rajtol a budapesti Felvonulási térről. Hatszáz résztvevő, 221 autó, 31 motor és 3 kamion áll rajthoz. A résztvevők tizenöt nap alatt közel 10,000 kilométert tesznek meg míg megérkeznek a Mali fővárosba, Bamakoba.