HTML

Budapest-Bamako 2009 - Az Index.hu blogja

Smsfal

Friss topikok

  • telirium: Peugeot 504? Villám Géza alapból bozóttaxit visz? Nem lesz nehéz eladni! :) Kíváncsi lennék mikori... (2009.01.05. 20:16) Autóbemutató, tesztvezetés és sörivás tűzoltócsapból
  • telirium: Ja, az se lenne rossz, ha az eredeti címkéket átvennétek (persze a bamako2009 nélkül :) ). A cikke... (2009.01.04. 20:15) Hegesztünk
  • chefdecaravane: Szerncsétlen országnak annyira nincs pénze, hogy még a londoni nagykövetségüket is bezáratták, mer... (2009.01.02. 12:45) Egy gyönyörű liezon Mauritániával
  • telirium: @sivatagitigrisek: Sebaj legalább látom, hogy valaki elolvassa a cikkeimet. :) (2008.12.31. 10:58) Kipufogó javítás

2009.01.06. 12:58

Szerelés - hőpatron, termosztát, homokvas

Tegnap óta egy kicsit kimaradt a napi jegyzetem, mivel este 8 és 11 között szétfagytam a ház előtt miközben a hőpatront próbáltam édesapám segítségével kioperálni a kocsiból. Sajnos a 19-es csillagkulcs elsőre megforgott a benne levő patronon úgy, hogy eközben körkörösen le is gyalulta azt. Innen minden kisérletünk kudarcba fulladt, se hidegvágóval nem tudtuk megindítani, se a csőfogóval nem fértünk hozzá.

Menet közben lazításképp kicseréltem a termosztátot egy másikra, amit az alkatrészek között kaptunk. Emiatt elfolyt némi víz, de azt majd pótolom.

Mivel az öt percesre tervezett hőpatroncsere több mint három óráig tartott, nem tudtam az Emil által leírtak szerint megvizsgálni a fűtést. Sőt kicsit el is keserített a dolog, ezért nem került lejegyzésre.

Ma viszont végre nekiláttam a homokvas téma körüljárásának.

Nyelvészeti szempontból megközelítve a dolgot a homokvas egy összetett szó, mely két összetevőből a homokból és a vasból áll. Mivel mi tudjuk, hogy a homoknál sokkal szilárdabb a beton, a vasnál pedig az acél így a homokvasunk alapanyagául betonacélt választottunk.

Praktikusan megközelítve a dolgot, nincs a csapatunknak annyi pénze, hogy kész homokvasat vegyen, így a rendelkezésre álló anyagokból kellett összehozni. Nem volt kedvem több órát eltölteni a hóban egy hegesztőtrafó és egy gyorsvágó társaságában, hogy a végén magamat is csak flexel tudjam leszedni a vasról amihez odafagyok. Emiatt már kész vasrácsot kerestem, ami az építkezésről megmaradt 10-es betonacél háló formájában testesül meg. Természetesen a feladatra nem a legalkalmasabb, használatkor figyelni kell, hogy a hegesztés ne legyen terhelve, hiszen az csupán rögzítési célokat szolgál és a merevségét is célszerű egy deszka beiktatásával megnövelni.

A hálót méretre vágtam és a végeket legömbölyítettem, nehogy használatkor kivágják a gumit, vagy a kocsi alá helyezéskor a kezünket. A méretet úgy terveztem, hogy a háló a gyári csomagtartó keretbe illeszkedjék, ahhoz fogjuk rögzíteni, erre jön a két deszkadarab, és a lapát.  Így szükség esetén könnyű elővenni, nincs útban. A tetőre más nem fog kerülni, már csak azért sem, mert teher alatt hajlamos elgörbülni.

Képek holnap.